16 Jan
16Jan

Harika bir Kısa Film;İlişkiler, İhtiyaçlar (“It’s not about the nail!”)

Bu film aslında kadın-erkek ilişkilerini yansıtmak üzere kurgulanmış. 

 Benim sizin dikkatinizi çekmek istediğim nokta, ‘ihtiyaçların karşılanması’. Sadece kadın-erkek ilişkilerinde değil, arkadaşlıklar, anne-baba ile olan ilişkiler, öğrenci-öğretmen, doktor-hasta… Tüm ilişkilerin temelinde ‘ihtiyaçların karşılanması’ yer alıyor. Sevme, güvenme, bir olma, konuşma, anlatma, dinlenme, saygı, bir grubun üyesi olma, kabul görme, onaylanma ve çok daha fazlası… Her ilişki, insan hayatında en az bir ihtiyacı karşılar. 

‘Mükemmel ilişki’ tanımı, karşılıklı olarak tüm ihtiyaçların karşılanması anlamına gelir desek yanlış olmaz. İlişkilerdeki sorunlar, ihtiyaçların karşılanmamasından dolayı ortaya çıkar. İhtiyaçların farkına varmak, gerektiğinde karşılanması talebinde bulunmak, karşındakinin ihtiyacına anlayış göstermek ve saygı duymak ve de karşılıklı olarak bu ihtiyaçları gidermek, ilişkinin daha sağlam olmasına ve sorunların azalmasına olanak sağlayacaktır. 

It’s Not About The Nail  Kısaca anlatmak isterim; film, bir kadının duygularını anlatmasıyla başlıyor: 

– “Her zaman bir baskı varmış gibi, bilirsin işte, tam üstümde… Ve… Bunu kelimenin tam anlamıyla başımda hissediyorum… Ve… Nasıl durduracağımı bilmiyorum.” Kameranın açısı değiştiğinde, kadının alnının tam ortasına bir çivinin saplanmış olduğunu görüyoruz.

Duygularını paylaştığı adam ise cevap veriyor:

 – “Alnının ortasında bir çivi var.” Ve kadın cevap veriyor: 

– “Bu, çivi ile ilgili değil.” Adam bu baskıyı çivinin yapmış olabileceğini ve çiviyi çıkartmayı önerirken kadın adamın lafını bölüyor ve:

 – “Her zaman böyle yapıyorsun! Hep düzeltmeye çalışıyorsun ve beni hiç dinlemiyorsun” diyor. – “Bunu düzeltmene değil, beni dinlemene ihtiyacım var.” diyor kadın. 

Adam dinliyor. Ardından;

 – “Senin için bu gerçekten zor olmalı” diyor ve kadın, rahatlayarak adama teşekkür ediyor. Kadının kendini iyi hissetmesini sağlayan, çivinin başından çıkması değil, ‘dinlenme ve anlaşılma ihtiyacının karşılanması’. Sorun öylece ortada olduğunda çözüm her zaman sorunun çözülmesinde olmayabilir. 

Karşılanması talep edilen ihtiyacın ne olduğunu anlamak ve buna anlayış göstermek, daha doğru bir çözüm olabilir gibi görünüyor…

Yorumlar
* Bu e-posta internet sitesinde yayınlanmayacaktır.