Sağlıkta Şiddet Kanunu Çözüm Oldumu?

Kanun Amacına ulaşmadı! Daha önce basın açıklamalarında da bunun neden amacına ulaşmayacağını anlatmıştım.Yanılmayı çok isterdim.Ama yine haklı çıktım...

2021’de 364 Sağlık Çalışanı Görevi Başındayken Şiddete Maruz Kaldı

2021 yılında sağlık çalışanlarına yönelik saldırılar %62 arttı. Her dört saldırıdan üçünün faili ise hastalar ve yakınları.Dünya Tabipler Birliği sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti, “sağlık sisteminin temellerine zarar veren ve hastanın sağlığını kritik olarak etkileyen uluslararası acil bir durum” olarak tanımlıyor. Dünya Sağlık Örgütü ise sağlık kurumlarındaki şiddeti “hasta, hasta yakınları, ya da diğer herhangi bir kişiden gelen, sağlık çalışanı için risk oluşturan tehdit davranışı, sözel tehdit, fiziksel saldırı ve cinsel saldırıdan oluşan durum” olarak detaylandırıyor. Bu tanımlamalara göre yapılan çalışmaların bulguları ise sağlık çalışanlarına yönelik sözlü ve fiziksel şiddetin dünyada her geçen gün arttığını ortaya koyuyor.Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, sağlık çalışanlarının yüzde 8’i ila 38’i kariyerlerinin bir noktasında fiziksel şiddete maruz kalıyor. Çok daha fazlası tehdit ediliyor ve sözlü saldırıyla karşılaşıyor. Şiddet uygulayanlar ise çoğunlukla hastalar ve yakınları. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetle ilgili yapılan çalışmaların en çarpıcı bulgusu diğer iş kollarına göre sağlık alanının, şiddetin en fazla gerçekleştiği alan olduğu ve sağlık personelinin şiddete uğrama olasılığının onaltı kat daha fazla olduğu yönünde. 2009 tarihli “Hekime Yönelik Şiddet Nasıl Önlenir Çalıştayı” anket sonuçlarında, doktorların %45,6’sının, hemşirelerin %35,8’inin ve diğer sağlık çalışanlarının %19,1’inin şiddete maruz kaldığı saptandı. Acil Servis, Psikiyatri Servisleri, Yoğun Bakım Üniteleri, Yaşlı Bakım Üniteleri ve Cerrahi Birimlerde çalışan sağlık çalışanları daha çok şiddete maruz kalıyor.

2021 Yılında Sağlık Çalışanlarına Yönelik Saldırılar %62 Arttı

2021 yılında 364 sağlık çalışanına saldırı gerçekleşti. 316 sağlık çalışanı hayatını kaybetti. Temmuz-Aralık 2020 dönemini kapsayan döneme göre sağlık çalışanlarına yönelik saldırılar %62 arttı. 

Sağlık çalışanlarına şiddet olaylarını TBMM gündemine taşıdı. Gürer'in soru önergesini yanıtlayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son 5 yıl içinde bin 811 kişinin sağlık çalışanlarına yönelik şiddet nedeniyle hapis cezası aldığını açıkladı. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çalışanlarına yönelik şiddet olaylarını, soru önergesiyle TBMM gündemine getirdi. Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son 5 yıl içinde bin 811 kişinin sağlık çalışanlarına yönelik şiddet nedeniyle hapis cezasına çarptırıldığını açıkladı. Bakan Koca, 3 bin 64 kişinin de adli para cezasıyla cezalandırıldığını belirtti.Birgün'ün haberine göre Gürer, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde şu sorulara yer verdi:

  • Son 5 yılda hastanelerde sağlık çalışanlarına yönelik meydana gelen şiddet olaylarının sayısı kaçtır?
  • Önlenmesi adına ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?
  • Son 5 yılda hastanelerde sağlık çalışanlarına karşı yaşanan şiddet olayları sonucunda ölen ya da yaralanan sağlık çalışanı sayısı kaçtır?
  • Kaç kişi tutuklanmış olup kaç saldırgan ceza almıştır?

Önergeye yanıt veren Bakan Koca, şu ifadeleri kullandı: 

Koca, sağlık kuruluşlarında güvenlik tedbirlerinin arttırılması, çalışan güvenliği birimlerinin kurulması, hizmet sunumun iyileştirilmesi, fizik yapıların nitelikli hale getirilmesi, beyaz kod birimlerinin kurulması, eğitim ve farkındalık oluşturulması gibi birçok önleyici tedbir alındığını da belirtti.Hukuki düzenlemelerden de bahseden Koca, "Yapılan düzenlemelerle, sağlık çalışanına karşı işlenen suçların soruşturma aşamasının etkinliğinin arttırılması, sağlık çalışanlarına karşı suç işlenmesinde caydırıcılık sağlanması, sağlık çalışanı açısından alınan koruyucu tedbirler ile mağduriyetlerinin önlenmesi amaçlanmıştır" dedi


"Aralık 2015- Eylül 2020 tarihleri arasında sağlık kurum ve kuruluşlarında, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet nedeni ile yapılan Beyaz Kod başvurularının 18.358'inin soruşturması devam etmekte olup, yargılaması sonuçlanan dosyalarda 3064 adli para cezası, 1811 hapis cezası verilmiştir."  

 "Sağlıkta şiddet bir akıl tutulması olmalı. Sağlık çalışanları fedakârca zor şartlarda hizmet veriyor. Onlara uygulanan şiddet kabul edilebilir bir durum değil. Sağlık hizmeti almak için gittiği kurumda sağlık sorunu üreterek çözüm arayanların, bu akıl dışı davranışlarının nedenleri, psikolojik açıdan çok yönlü irdelenmesi ve incelenmesi gereken bir durumdur. Sağlıkta şiddet mutlaka sıfırlanacak önlemler alınmalıdır.Fedakarca çalışan sağlıkçıların saldırı değil alkış hakettiği bir gerçektir..Sağlıkta şiddet ile ilgili yaptırımlar caydırıcı kılınmalıdır."

Yorumlar
* Bu e-posta internet sitesinde yayınlanmayacaktır.